Kulinarna tradycja-zdrowie i dobra kondycja

KGW STOBRAWIANKI zrealizowało projekt pt.,,Kulinarna tradycja-zdrowie i dobra kondycja " w ramach otrzymanej dotacji z Opolskie ze smakiem z budżetu Samorządu Województwa Opolskiego

Odbyły się warsztaty kulinarne łączące tradycje z nowymi smakami

Każdy warsztat składał się z części edukacyjnej, w której omówiono zasady:

-zdrowego żywienia

-właściwego zarządzania produktami, "ZERO WEST "-niemarnowanie żywności

-o szkodliwym działaniu cukru

W części praktycznej warsztatów wykonano wiele ciekawych i smacznych potraw i lokalny specjał-kompot z pigwy-kwity.

Uczestnicy warsztatów nabyli nowe umiejętności ucząc się CARVINGU czyli metody polegającej na rzeźbieniu nożami w owocach i warzywach

W każdym warsztacie zostały wykorzystane lokalne i tradycyjne produkty spożywcze oraz produkty posiadające europejskie oznaczenie geograficzne m.in. ser feta, jabłka grójeckie, oscypek, oliwa z oliwek Kalamata, masło z Olesna i wiele innych produktów.

Na zakończenie ostatniego warsztatu uczestnicy otrzymali przepiśniki, torby materiałowe oraz fartuchy kucharskie.

 

Wróć na początek strony