- na skróty
- Konsultacje społeczne
- Kąpielisko - Przystań Wodna w Nowych Siołkowicach
- Projekt E-Aktywni Mieszkańcy Województwa śląskiego i opolskiego
- Przetargi
- Nagrody i wyróżnienia
- Gospodarka odpadami
- Elektroniczna Skrzynka Podawcza
- Dzienniki urzędowe wydawane przez Prezesa Rady Ministrów
- Dziennik Urzędowy Województwa Opolskiego
- Wybory
- Ponowne wykorzystanie informacji publicznej
- RPO WO 2014-2020
- PROW 2014-2020
- dla mieszkańca
- Kontakt
- Załatw sprawę
- Harmonogram odbioru odpadów
- Formularze
- Rachunki bankowe Urzędu Gminy
- Debata nad raportem o stanie Gminy
- Ochrona danych osobowych
- Pomoc dla osób niepełnosprawnych
- Dostęp do obiektów sportowych
- Ostrzeżenia dla mieszkańców
- Informacja przestrzenna
- Utrata dokumentu tożsamości
- Opolska karta rodziny i seniora
- Karta Dużej Rodziny
- Nieodpłatna pomoc prawna
- Informacja o jakości wody
- Krajowa Mapa Zagrożeń Bezpieczeństwa
- Projekt E-Aktywni Mieszkańcy Województwa śląskiego i opolskiego
- Stan powietrza w Gminie Popielów
- Ocena jakości powietrza - dane GIOŚ
- Gminna Spółka Wodna
- KRUS - komunikaty, informacje
- Konkursy - Stobrawska wstęga
- dla turysty
- dla inwestora
- warto odwiedzić
- Karłowice
- Lubienia
- Nowe Siołkowice
- Stare Siołkowice
- LGD Stobrawski Zielony Szlak
- Publiczna Szkoła Podstawowa w Popielowie
- Publiczna Szkoła Podstawowa w Karłowicach
- Publiczna Szkoła Podstawowa w Starych Siołkowicach
- Biblioteka w Popielowie
- Samorządowe Centrum Kultury, Turystyki i Rekreacji w Popielowie
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Popielowie
- Gminny Związek LKS w Popielowie
- Turystyka
- Kresowe Dziedzictwo Kulinarne
Gołąbki z kaszy gryczanej
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- 7 dużych ziemniaków
- 2 cebulę , tłuszcz ( masło)
- sól , pieprz
- główka kapusty ( sparzyć )
Kaszę ugotować (aldente, cebulę podsmażyć na tłuszczu, ziemniaki zetrzeć na tarce i lekko odparować z wody podgrzewając (ciągle mieszając tak aby ziemniaki się sparzyły). Połączyć wszystkie składniki razem, wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Powstałą masę zawinąć w sparzone i wystudzone liście kapusty. Zawinięte gołąbki upiec w piekarniku (180) przez 1:30 min. Podajemy z sosem grzybowym lub usmażoną cebulką i kefirem.
Najsmaczniejsze są gołąbki podane na następny dzień. W tym celu należy zimne gołąbki pokroić w grube plastry, ułożyć na blaszce i wstawić do podgrzania doi piekarnika na około 15-20 minut. Gorące i przyrumienione plastry okrasić smażona cebulka lub polać sosem grzybowym.

Darmowa aplikacja mobilna Gminy Popielów
Dzisiaj jest poniedziałek, 05 czerwca 2023
Imieniny: Bonifacego, Kiry, Waltera