Gołąbki z kaszy gryczanej

Farsz:

  • 30 dag kaszy gryczanej   
  • 10 dag kaszy jęczmiennej                     
  • 7 dużych ziemniaków
  • 2 cebulę , tłuszcz ( masło)                       
  • sól , pieprz
  • główka kapusty ( sparzyć )                    

Kaszę ugotować (aldente, cebulę podsmażyć na tłuszczu, ziemniaki zetrzeć na tarce i lekko odparować z wody podgrzewając (ciągle mieszając tak aby ziemniaki się sparzyły). Połączyć wszystkie składniki razem, wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Powstałą masę zawinąć w sparzone i wystudzone liście kapusty. Zawinięte gołąbki upiec w piekarniku (180) przez 1:30 min. Podajemy z sosem grzybowym lub usmażoną cebulką i kefirem.

Najsmaczniejsze są gołąbki podane na następny dzień. W tym celu należy zimne gołąbki pokroić w grube plastry, ułożyć na blaszce i wstawić do podgrzania doi piekarnika na około 15-20 minut. Gorące i przyrumienione plastry okrasić smażona cebulka lub polać sosem grzybowym.

Wróć na początek strony