Gołąbki z kaszy gryczanej
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 10 dag kaszy jęczmiennej
- 7 dużych ziemniaków
- 2 cebulę , tłuszcz ( masło)
- sól , pieprz
- główka kapusty ( sparzyć )
Kaszę ugotować (aldente, cebulę podsmażyć na tłuszczu, ziemniaki zetrzeć na tarce i lekko odparować z wody podgrzewając (ciągle mieszając tak aby ziemniaki się sparzyły). Połączyć wszystkie składniki razem, wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Powstałą masę zawinąć w sparzone i wystudzone liście kapusty. Zawinięte gołąbki upiec w piekarniku (180) przez 1:30 min. Podajemy z sosem grzybowym lub usmażoną cebulką i kefirem.
Najsmaczniejsze są gołąbki podane na następny dzień. W tym celu należy zimne gołąbki pokroić w grube plastry, ułożyć na blaszce i wstawić do podgrzania doi piekarnika na około 15-20 minut. Gorące i przyrumienione plastry okrasić smażona cebulka lub polać sosem grzybowym.